dinsdag 26 juni 2012

Wijnglas

Grondstof: Glas

1. Waar de grondstoffen vandaan komen?
Glas wordt van zand gemaakt en zand komt uit de grond.

2. Waar (en door wie) de grondstoffen worden verwerkt.
Glas wordt gemaakt van zand.
Eerst moet het zand gesmolten worden. Het wordt dan een doorzichtige massa. Het zand moet hiervoor een oven in die wel 1700 graden kan worden! En als het gesmolten zand dan als vloeibaar glas uit de oven komt, moet het zo snel mogelijk gevormd worden.
De meeste wijnglazen worden tegenwoordig machinaal gemaakt. In de glasblaasmachine wordt een glasbuis, die aan een kant is afgesloten, in een deelbare mal gebracht en verhit, waarna in de buis perslucht wordt geblazen en het wijnglas wordt gevormd. Daarna wordt het hete glas uit de geopende mal gehaald en de dichte ballonvormige bovenkant eraf geslagen. De scherpe rand wordt vervolgens rond gesmolten en de rand die de mal op de kelk heeft achtergelaten wordt door verhitting uitgevloeid. Alleen de rand op het voetje en de steel blijft nog zichtbaar.
De glazen kunnen zijn gemaakt van gewoon glas of van kristalglas.


3. Hoe het transport is verlopen (via welke distributeurs, groothandels en winkels)
Ik neem als voorbeeld de wijnglazen van het merk Ittala. Deze glazen zijn online te bestellen, maar kun je volgens mij ook in de winkels krijgen bij bijvoorbeeld de bijenkorf.
Deze glazen zijn gemaakt van kristalglas. Glaswerk van Iittala wordt al meer dan 125 jaar geblazen in de glasfabriek in het Finse plaatsje Iittala. De meeste ontwerpen zijn al vele decennia oud maar nog altijd kunnen de ontwerpen de toets des tijds doorstaan.


4. Hoe het bij jou is terechtgekomen.
Ik koop het in de winkel. Ik gebruik het. Als het glas kapot is of ik gebruik het niet meer, gooi ik het in de glasbak. Vervolgens wordt dat glas verpletterd, verhit en weer nieuw glas van gemaakt. Zo is het cirkeltje rond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten